Wednesday, February 10, 2016

Back in action

Assalamualaikum dan hai..

Alhamdulillah sekali lagi di bandar Labuan nan indah. hihi..

Cuti balik kampung kali ni memang jalan sakan, unplanned trip visits family members and wedding too. Too bad, tak dapat nak pergi kenduri kahwin kawan di akademi merangkap my husband's ex-colleague.. macam mana tu? hihi..

Trip ke kampung halaman saya memang best! helping out my mom spring cleaner for I don't know how many times, so many unwanted stuff. Dah pencen jadi cikgu jadi baru ada masa terluang yang banyak nak kemas rumah.. Haha.. No, just small house with many loaded stuff inside, almaklumlah bila semua dah besar dan habis sekolah buku-buku memang melambak.

Just want to ask what do you do with your old school books? Nak beri pada memerlukan pun macam dah outdated format sekolah sekarang ni kan?

ada banyak lagi nak cerita but save it for later k.

Bila waktu petang macam ni, teringat waktu kecil² dulu. Most thing that I remember about smell of spices. Bila bulan puasa tu, arwah ayah orang yang paling sibuk. Prepare barang nak raya, sibuk dengan business jual ayam and most everything what he can multiply on that day will be selling it too. Daging, tempe, kelapa dan santan.

A day before raya is the busiest. Sebelum subuh lagi dah siap-siap nak menjual, pukul 8 pagi to 11 paling sibuk. Ada yang order from calls and just leave it. Last tutup pukul 5 atau hingga ayam habis which sometimes earlier. hehe.

On the evening pula, adik beradik sibuk nak anyam ketupat, kupas bawang, dan acara potong memotong sayur. Arwah ayah is a great cook, and too precise with everything. Reminiscing a little bit from my childhood which I can smell the spices used that time.

Ada juga cubaan nak buat kek lapis. Tapi macam biasalah xberjaya.. hihi.. and now I'd just want to try it out. Just before we going home again.

Ok, selamat petang semua.

:D


No comments :

Post a Comment

click me!