Thursday, September 6, 2012

WET MARKET

Salam dan hai!

Lama jugak rasa xpost kt sini.. I was about to quit in blogging.. *sebab husband is around and sibuk memanjang* heehe..

Well, this morning lepas we had our quick breakfast.. for the first time pergi wet market kat pasar seberang jaya ni.. kat sini depa panggil pasar tu market! Style kan? Hehe.. IDK why tapi mula2 dengar tu pelik jugakla.. they all spoke in loghat utara.. tetiba market.. haa.. market ok..

Ok nak citer.. kt market tu biasa je la.. cuma boleh pilih ikan ape kita nak beli or kalau encik husband memang ikan kembung sahaja.. nak kata faveret pun tak jugak.. maybe senang dr ikan2 lain.. nak masak apa pun senang.. biasa aku goreng jekk.. heheh

So.. hasil kami hari ni.. ikan kembung 6 ekor n isi ikan 2 ketul.. and seekor ayam dibuang kulit..mudah sikit la bila  nak cuci ayam nnti..:-D and few sayuran dan mee kuning serta kueh tiaw..

Pssssttt.. husband ai tak tau ai boleh masak mi or kueh tiaw ok.. hehhehe

Bila da beli suma ni.. masa utk menyiang ikan.. and mencuci ayam segala bagai..

Dulu masa zaman anak dara.. tak tahu pun nak kena cuci bagai ikan ni or ayam.. just basuh2 guna air bersih je.. bila da jadi suri rumah ni.. cara pun kena ubah jugak la..

TIPS : mencuci ayam/ikan

1) limau kasturi/ asam jawa  **guna limau la yer.. asam mahal sikit kosnye.. haha
2) tepung terpakai/ kapur **balance tepung gandum ke or tepung lama..
3) Garam kasar..

Cara:

Cuci ayam/ikan or siang.. then bagi rendam with those ingredients dalam 10-20min.. nak bg hilang bau hanyir for ikan and nqk bagi lemak2 ayam tu di serap keluar.. then tos bagi kering.. da boleh masak or simpan dalam peti ais..

**kalau nak lg mudah.. divide seksiap ikut portion bape banyak yg selalu kita makan.. or limit.. kalau cmtu kita boleh jimat and kawal jumlah makanan yang kita ambil.. ok? :-)

Cukup hari ni.. nanti update lain..

No comments :

Post a Comment

click me!