Friday, September 7, 2012

Today's menu : Ikan Singgang

Salam dan hai!

Memandangkan hari ni Jumaat, so husband request nak makan yang lebih sihat.. lagipun hari ni nak masak yang simple je.. :-D

As mention on the title, hari ni masak ikan singgang.. kalai kt Johor, biasa panggil masak pindang.. ye ke? Sebab my mum called it so.. resepi and cara masak sama ja dengan panggil singgang or rebus or asam kunyit..

Bahan :

1) 4 ekor Ikan kembung/ ikut suka.. isi tenggiri pun ok..
2) Air asam jawa - asam jawa secubit
3) Bawang besar/ putih dihiris halus
4) Halia 1/2" dihiris halus
5) Kunyit secubit / kunyit hidup 1/2"
6) 1-2 Cawan air
7) Garam secukup rasa / 1tsp

Cara-cara :

- Masukkan air asam jawa, hirisan bawang merah dan bawang putih, halia, serbuk kunyit dan air direbus hingga mendidih
- Masukkan ikan, rebus hingga mendidih. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
*** boleh tambah bendi, tomato or apa2 yang suka..

Tips: praktiskan dengan air direbus hingga mendidih sebelum masukkan isi seperti ikan atau ayam. Biasakan juga masukkan perisa di akhir masakan agar tidak menambah beberapa kali..


No comments :

Post a Comment

click me!