Friday, March 13, 2015

SCAMMERS alert! Citibank Credit Card

Assalamualaikum,


dan hai,


Zaman sekarang ni, semua perkara nak mudah dan paling best kalau yang dapat FREE ye dakk? tapi,.. tapi,.. kalau nak dapat free tu kena la usaha juga ye dak? walau MLM sekalipun yang banyak komplen psal penipuan lah, join jadi ahli secara paksarela, banyak uollss,. T___T lupakan ajelah.

Banyak duit untuk waktu kritikal di Malaysia ni heaven, lagi-lagi bila semakin maju teknologi semakin menjadi-jadi KEHENDAK nak mengikut peredaran zaman kekdahnya. *lol* Lagi menggalakkan kehendak liar tu bila dok tenung FB dan Instagram kan? Bila orang tu tunjuk gambar sat ja, hang da p berebut nak jugak! haha.. saya la tu, kisah Terjebak tu..

Bila kehendak dah menjangkaui kemampuan jadi ginilah, hutang sana sini, loan CC lagi loan personal lagi, jangan loan dengan AhLOng sudah ya, tak pasai tinggal merana xsudah. Cumanya, bila kita ingat dah reda psal scammers ni, macam tora datang lagi, kalau org tu kita kenal boleh la polis p tangkap, ni hang p report saja, xda hasil, duit hilang, bazir aayaq liuq ja. Oopps, kuar pulak slang utara. haha.

Kesinambungan cerita terjebak tu, saya nak share psal kejadian malang tak berbau di waktu orang sedap membuta. Kebetulan juga taktaulah sapa yang share yang saya terbaca Blog NameeRoslan psal isu scammer ini jugalah. Kisah NameeRoslan {sini}

Kita layang dulu screen short bawah ni, ak geram jugak, jumlah bukan sikit, cukup untuk kitorang beli return flight tiket ke Penang tau! T___T



















3 page ni aje yang saya print screen, yang lain tu start dengan US$1 la kan, bila convert duit kita RM4  okay, dalam pkul 3 pagi, siapalah yang berjaga. Mula tu memang start dgn $1 then bila dah lepas payment tu, kemain diorg main swipe swipe ajer.. cehh..

Sedar pun bila dah bangun semayang subuh, macam biasalah kan bini selalu check HP laki kot ade something yg menarik, haha. ok tak, malam tu memang kitorang tidur awal, husband tak sihat, jadi isterilah tolong check handphone kot la ada apa2 perkara urgent pasal kerja.

Tapi bila buka tu, amik~ ada 7 transaction termasuklah yang ats tiga ni. Pkul 3 pagi?? heelloo~ takkanlah pepagi buta nak shopping ye dak, sedap ajer berdengkur lagu dondang sayang, mestilah no, this is something bad and it's real!!

So after solat, husband call centre, yang dorang kata transaction tu dah lepas pun, macam mana dorang boleh dapat no CC and security no kt belakang tu pun pelik. Katakanlah ada generator code yang boleh generate no CC and Security pin, sorang tu kutipla dalam RM700, kalau beribu orang? haa tak ke jutawan segera dengan hanya klik-klik curi duit orang!

Astaghfirullahalazim, mengucap je lah, nak marah lebih pun tak boleh jugak, owner CC tu tgok macam cool jek, tapi dalam hati tuhan saja lah yang tahu macam mana,.. huhu..

Kesimpulannya, hentikanlah pembelian secara talian! yang international lebih parah! sentiasa aware dengan mesej telefon anda ya..

Sudahnya, CC tu terus batal, disebabkan transax without tac num juga.. yg biasa dr sms notify tu, transax tu dalam siasatan pihak CC bank. So kita back to square again. Guna la wang kertas ya..

T____T

p.s Baru scam CC, belum lagi scam yang terjerat percintaan dlm FB, just wonder how we as woman boleh terpedaya dengan percaya 100%? siap meminjam dan menipu ahli keluarga. If one my family mem or myself yg terlibaty, I feel so betrayed, and I will betrayed to my husband like that, I just don't want to dissapont anyone.


No comments :

Post a Comment

click me!