Wednesday, September 7, 2016

stories untold

Assalamualaikum dan hai,

:)

Bila buka FB saja, ada saja berita terkini, samada ia baik atau buruk memang FB dahulu yang paling awal orang share atau update.

Lepas laju jari jemari gempal ni scrolling up and down FB, saya masih keliru dengan berita yg dorg nak sampaikan, kebanyakannya memang pendapat peribadi. Kisah hamba Allah yang mengalami kesukaran untuk berubah, kes buli murid sekolah di kelas yang lengkap berbaju melayu dan alkisah jiran yang naik hantu tak surut kontroversi si artis bikin sensasi juga.

Semua cerita tu sangat negatif pada saya, jelas sangat dimana moral kita, sifat kemanusiaan kita, adab kita berada di tahap mana. Generasi yang membentuk ke arah golongan yang biadap dan tidak bertanggungjawab.

The more high-tech we are the more broken our society in socialize.

*********************************************************************************

bersambung hari ini,..  sempat pulak kan? :D

I went to market to grab some bunga kantan for today's side dish, plan to make kerabu jantung pisang (okay yang ini tiada kena mengena)

Jam pukul 8 pagi.

Ada seorang budak lelaki, berumur linkungan 8-10 tahun. Pakainnya agak lusuh, hanya berkemeja T dan berseluar pendek, bukan dalam pakaian seragam sekolah.~

Saya hanya memerhati saja gelagat budak lelaki dari dalam kereta, setelah menutup pintu baru saja perasan budak lelaki tersebut. Sedang menggendong tong cat 'Matex' saiz 30 liter sebagai tong sampah. Mungkin mengambil upah dari penjaja membuang sampah atau bahan makanan yang rosak tidak terjual.

Bermonolog sendirian~

Apa yang patut aku buat? untuk masyarakat di sini? I feel bad as I am helpless to give or offer any kind of help to them when needed or for the needy persons.

*********************************************************************************

Dari 1 ke puluhan malahan ratusan sebab mengapa kita pada hari ini.

Dari memikirkan sebab yang tidak pernah putus dan kadang kala tak tercapai dek akal mengapa begini juga hasil anak-anak masyarakat kita pada hari ini.

Ibu bapa memainkan peranan utama. Besar juga tanggungjawab yang perlu digalas dalam mencorakkan anak-anak masa hadapan. Dibesarkan dengan kasih sayang dan ilmu yang tidak pernah cukup supaya jelas jalannya kelak.

saya bukan siapa-siapa, belum lagi dikurniakan zuriat. Mungkin boleh berkata-kata sebab belum lagi kena batang hidung sendiri.

Ya, Allah nampakkan saya masalah duniawi masa ini. Soalan yang selalu bermain di fikiran saya, dengan dugaan yang perlu saya lalui. Bagaimana perlu saya uruskan diri sendiri tatkala soalan yang bertalu tanya, situasi menjengkelkan, juga persediaan saya jika mempunyai zuriat kelak?

Saya jenis masih di takuk lama, masih belum rajin, belum cukup ilmu lagi, belum cukup sabar untuk melayan kerenah anak-anak saya sendiri kelak, juga masih belum tiba masanya lagi.

Jadi, bersahaja saja dalam berhadapan situasi-situasi mendatang. Tuhan saja tempat kita mendengar luahan hati. Yang paling penting kita doakan saja orang lain dengan doa yang baik-baik. Untung-untung ada juga ahli keluarga, sahabat, dan orang lain akan mendoakan untuk kita.

Jikalau ada masa yang hari sedih itu tiba, sendiri sajalah yang pujuk. Sentap dan sedih sendirian tu tak pergi kemana. Bangunlah diri sendiri terkedek memujuk hati. Disitulah kita memohon padaNya, membaca ayat-ayat yang mengubati hati yang sedih, memahami ayat-ayat yang membawa erti bahagia kita di dunia ini dan di akhirat kelak.

ok,

Selamat hari raya haji.

Korban kita pada tahun ini untuk Allah Taala, semoga usaha kita sepanjang tahun ini diterima Allah.

Insya Allah

No comments :

Post a Comment

click me!