Tuesday, February 16, 2016

Assalamualaikum dan hai all,

Alhamdulillah..

Seronok bila balik-balik tengok pokok kari yang lama tak berpucuk tu meriah dengan daun-daun kari, belum kategori rimbun lagi. Tapi dah ada positif progress, alhamdulillah.. Syukur Ya Allah.

I have faith that it still alive just a little bit sick. So I'd just do as usual, minimum water supply just spray on it.

Masa nak balik cuti hari tu, risau juga bila dah berminggu pokok kari tak keluar pucuk baru. Pucuk yang baru nak naik hari tu by accident dipetik by I don't know who. Jadinya macam merajuk la jugak, but still I have faith in it. Just talk to it like every single day, yeah quite a freak yo. haha.

So last three days nak berangkat pulang tu, spray la macam biasa, belek dan bercerita sikit kata tuan dia nak balik bercuti 12 hari. Lama juga tu. Kalau balik sorg, ada encik husband tolong dok siram pokok even mana yang dia teringatlah.. **thank you la encik abg.. hehe.. Jadi kali ni agak lama, biasa dalam 6-8 hari je, tak pernah nak cecah lebih dari tu.

Alhamdulillah, ada satu tunas baru naik, esoknya pun ada 2-3 tunas lagi baru naik. Seronok tak terkata lah. hihi.. sebenarnya dah beli anak pokok kari baru. Aunty kt pasar tani tu bagi harga murah je. Biasa yang ada dulu pun jual agak mahal macam pokok limau purut, harga dia memang geleng kepala paling murah RM15 tu yang jenis renek baru nak hidup macam tak berapa stabil lagi. Kalau yang jenis besar sikit dahan pun dah tebal, daun pun rimbun harga dalam RM35 ke atas. Heeee.. tapi takpelah bukan senang nak grow tumbuhan, dengan medium dan air pun nak kena jaga. Baja nak kena bagi.

OOPpss ok, tu je nak cerita hari ni, sebab pokok kari yang satu tu dah kembali subur. Alhamdulillah. Hihi.. Boleh mengkari? berbuttermilk? hihi..

Salam

No comments :

Post a Comment

click me!