Friday, February 6, 2015

What's next

Salam dan hai,

Salam Jumaat yang baraqah.








This is NOT a sponsored post


Kali ni saja nak borak pasal wishlist, what's next item(s) MUST have or items on GOOD (cheap actually!) price that belong require in my kitchen. hehe.

Well, sebelum ni memang da eye-ing few items, contoh Blender (I prefer Panasonic's brand), meat grinder (anykind of brand as it follows our specs) last but not least, a slow juicer.

haaa.. 3 benda ni saja lah yang sedang bermain di Google search setiap hari, hehe. Nayy, hanya waktu terluang saja.

Senarai ikut kepentingan:


  1. Meat Grinder
  2. Slow juicer
  3. Panasonic's Blender

Barang² ni tak adalah mahal, tapi nak membeli semua ni parak jugak kan? kenapa bukan blender dulu dalam senarai? kenapa meat grinder paling diingini? Slow juicer? hehe.

Blender lama tu ada lagi, cumanya tak berapa bagus nak blender, saya guna ja, blender mana ada yang masih elok berfungsi, kan?? Ada masa kita kena berilmu sikit bila di dapur, kalau rasa tak berapa nak rajin tu, cubalah alternatif cara penjagaan setiap alatan kita di dapur, barulah boleh bertahan lama dan masih dalam keadaan bagus. T____T

Jadinya, kita tunggu aje lah blender tu berderai, kita guna sampai lunyai. tahan 4-5 tahun pun da kira ok kan? barang sekarang ni okla, nak tahan lama tu memang tak la.. ehemm (tu yang tengok kt brand Panasonic aje)

Tips: rasa semua orang tau, kalau tak nak rasa pedas lepas kita blend cili kering, kita rendam semalaman air bercampur cuka dalam balang blender tu.

Meat grinder. Yang ini memang jadi priority saya sebabnya, cheapskates haha! Kalau selalu masak lasagna ke, spaghetti carbonara ke, ataupun nak meatballs sendiri dan paling best nak buat daging burger sendiri jugak. Bahan utama korang perlukan ialah daging kisar kan?

Bila teringin nak masak semua tu, saya terkejut bila tengok harga daging kisar! mak aihh mahal! contoh dalam harga RM8-RM10 korang hanya akan dapat daging kisar seberat 400gram je!! haa.. tu kalau ada sale boleh gigih la kan, tapi item ni mana ada sale sangat. berkurun baru nak sale tapi tak ada! haha.

So, dengan erti kata lain, untuk ke arah penjimatan berbaloi serta penghasilan daging kisar yang berkualiti yang diyakini hahalan n toyyiban. hehe. Meat grinder ni masuk list MUST HAVE items for next. hehe. 

Dalam list What's Next ialah slow juicer, hehe. Yang ini memang banyak sebab yang 50-50 kepentingan di dapur, kalau ada, adalah, kalau tak ada kita ok je. Kalau ada lagi bagus, kan? hehe. Sekarang ni kan memang trend health conscious dalam Malaysia ni ye. Keep fit! haha. Atas saranan pak menteri KJ ye dok? Tinggi, gelap dan tegap. haha.

 Brand ada apa tu xkisahnya, tapi, yang tengah in sangat slow juicer brand hurom hurom hurom! haha.. memula baca branding tu jadi  nakharommmm harom?.. haha. ok gurau. Bila baca reviews tu, specs dengan brand lain sama je, warranty mostly pasal motors, rotating speed n bla bla.. boleh google discussion kat sini ( Slow Juicer at Lowyat.net ). Harga? boleh tercekik baq hangg!

Perlu diingat, kena sentiasa ingat niat asal masa nak membeli peralatan ni ya, kalau tak jadi tugu negara dalam dapur tu! lol!

okla, ini wishlist untuk tahun ini, sebab da jumpa satu kedai yang jual meat grinder around 200, and looks alike in a good condition with a strong material built. lol.

P/s: just don't know why I am particular about the specs, I am pretty g**d**n sure, you wouldn't care at all about these things as long as you have it right? haha

Ive just got new rice cooker and UV dust & mite vacuum cleaner, so those things are on target when it offers a good price! itu aje.. so, kita tunggu when the time and in needy will some soon. hehe.


Good Luck!



No comments :

Post a Comment

click me!